Dierenarts Dierenkriek | Standerdmolen 16a 3995 AA HOUTEN | info@dierenkriek.nl | Openingstijden

Blog

Wat zijn onze dagelijkse bezigheden in en rondom Dierenkriek?
Het werken met dieren is zo bijzonder, liefdevol,
leuk en soms verdrietig, dat wij graag onze ervaringen met u willen delen.

Olifant Tanden - september 2016

Op dinsdagmiddag worden wij gebeld door een meneer, dat zijn konijntje Snuffie niet meer goed wil eten. Hij lijkt ook magerder te worden, dus er gaat iets niet goed. Hij is nog niet eerder geweest met dit konijntje, dus dat is altijd even spannend.

Als meneer bij onze kliniek arriveert vragen we hem vriendelijk om even een inschrijfformuliertje in te vullen. Bij de vraag 'naam huisdier' begint meneer een beetje te lachen. 'Ja, we hebben er twee maar ze zijn van onze dochters. Ik weet eerlijk gezegd niet welke van de twee dit is. Ik denk Snuffie.' Ik moet er hard om lachen, en stel hem gerust dat hij niet de eerste vader is die met een huisdier en lijstje op pad is gestuurd.

Eenmaal in de behandelkamer blijkt dat Snuffie last heeft van iets dat wij 'Olifant Tanden' noemen. Omdat de tanden en kiezen van konijnen het hele leven doorgroeien, is het van groot belang dat ze goed op elkaar aansluiten. Ook moeten ze een geschikte voeding en onbeperkt hooi hebben waar ze flink op kunnen malen, zodat de tanden net zo veel slijten als dat ze groeien. Als dit niet in balans is, of het gebit sluit net niet lekker op elkaar aan, dan groeien er haken aan de kiezen of krullen de tanden en veroorzaakt dit problemen. In dit geval zitten aan de kiezen van Snuffie zulke enorme haken naar binnen toe gekruld, dat ze elkaar raken van de linker naar de rechter-onderkaak. De tong zit er nog tussen gevangen en is flink beschadigd, dus Snuffie kan ook niets meer proeven.

Snuffie blijft bij ons om het gebit onder narcose te laten slijpen, en mag 's avonds weer lekker mee naar huis toe.
Dat wordt vast smullen geblazen vanavond!