Dierenarts Dierenkriek | Standerdmolen 16a 3995 AA HOUTEN | info@dierenkriek.nl | Openingstijden

Blog

Wat zijn onze dagelijkse bezigheden in en rondom Dierenkriek?
Het werken met dieren is zo bijzonder, liefdevol,
leuk en soms verdrietig, dat wij graag onze ervaringen met u willen delen.

Te klein
 

Meneer Hendriks vertelde ons enige tijd geleden al dat hij dolgraag nog een kitten erbij zou willen hebben. Hij heeft samen met zijn vrouw altijd 5 katten gehad, en vanwege ouderdom zijn er daar momenteel nog 3 van overgebleven.

Vol enthousiasme belt hij ons op dat er een nieuwe aanwinst is gevonden van 8 weekjes oud, die hij ons maar al te graag wil laten zien. Hij meldt wel dat de oogjes een beetje viezig zijn, dus of hij op korte termijn kan komen ter controle. We spreken af dat hij dezelfde avond nog komt.

Keurig op tijd zet hij een flinke reismand op de balie, met daarin een piepklein kitten. Het is een scheetje om te zien en het kleintje hengelt lekker enthousiast met zijn pootjes door het deurtje. "Zo meneer Hendriks, dat is wel een ondernemend katje!"
Hij vertelt ons dat het kereltje met de naam Domino nu al lekker stoeit met de andere katten en helemaal is geaccepteerd. Hij voelde zich binnen 5 minuten thuis en heeft geen kik gegeven.

Dokter Petra kijkt het boefje helemaal na, en waarschuwt al dat het wel een enorm klein kitten is. Bij wegen blijkt het kitten nauwelijks 400 gram te zijn. Ter vergelijking kan je bij de meeste katten aanhouden: 100 gram geboortegewicht + 100 gram voor elke week oud. Dat zou betekenen dat Domino nog geen 4 weken oud is, en dat is veel te jong om al bij de moeder weg te halen. Ook zijn de oogjes behoorlijk ontstoken en zit hij helemaal vol met vlooien en vlooienpoep. We wassen hem voorzichtig om hem vrij te maken van de grootste hoop vlooien, omdat de meeste vlooienproducten niet gebruikt mogen worden bij dieren die nog zo klein zijn. Daarna worden zijn oogjes gezalfd, meneer mag dit zelf thuis voortzetten. Omdat Domino nog zo klein is wordt hij nog niet gevaccineerd. We spreken met meneer Hendriks af dat hij elke week even langskomt ter controle, zodat we een vinger aan de pols kunnen houden.

Omdat wij nauw samenwerken met de dierenpolitie hebben wij met meneer Hendriks overlegd of hij ermee akkoord gaat dat we hier melding van maken. We hopen hiermee te voorkomen dat de rest van het nestje aan hun lot wordt overgelaten. Want een nieuw kitten in huis moet niets anders dan plezier geven! Een goede start is daarbij essentieel.


(alle namen zijn fictief)