Dierenarts Dierenkriek | Standerdmolen 16a 3995 AA HOUTEN | info@dierenkriek.nl | Openingstijden

Blog

Wat zijn onze dagelijkse bezigheden in en rondom Dierenkriek?
Het werken met dieren is zo bijzonder, liefdevol,
leuk en soms verdrietig, dat wij graag onze ervaringen met u willen delen.

Vieze kont - april 2016

De collega krijgt een telefoontje binnen van een bezorgde jongedame. Haar konijntje Hopper heeft al een tijdje last van een vieze kont, wat ze regelmatig probeert op te poetsen. Sinds gisteren ligt hij wat lusteloos in zijn hok en wil niet meer eten.

Wanneer Hopper bij ons op tafel wordt gezet, komt ons al direct een onaangename geur tegemoet. Hopper heeft last van diarree, wat vervolgens in zijn vachtje blijft plakken. Dokter Petra begint voorzichtig de vacht te scheren, zodat alle viezigheid zo snel mogelijk verwijderd is. Al snel komen we erachter waarom Hopper opeens zo lusteloos is geworden.

Het arme konijn heeft last van Myasis, ook wel huidmadenziekte genoemd. Dit is helaas een probleem wat we vaker zien naarmate de dagen warmer worden. Omdat Hopper een vuile bips heeft, is dit erg aantrekkelijk voor vliegen. Deze leggen er hun eitjes, die binnen enkele uren uitkomen. De larfjes beginnen vervolgens te snoepen aan het arme konijntje, wat binnen 24 tot 48 uur de dood tot gevolg heeft. Alleen in een heel pril stadium is hier nog iets aan te doen, maar dat was hier helaas niet het geval.

Om Hopper een hoop leed te besparen hebben we in overleg met het baasje besloten om hem in te laten slapen. Jammer genoeg kunnen we niet ieder dier beter maken.

[Ter informatie van konijnen baasjes: er bestaat een spray ter voorkoming van huidmadenziekte. Dit is ten zeerste aan te raden voor mensen die hun konijntje buiten houden.]