Dierenarts Dierenkriek | Standerdmolen 16a 3995 AA HOUTEN | info@dierenkriek.nl | Openingstijden

Blog

Wat zijn onze dagelijkse bezigheden in en rondom Dierenkriek?
Het werken met dieren is zo bijzonder, liefdevol,
leuk en soms verdrietig, dat wij graag onze ervaringen met u willen delen.

Onderhoud
 

Het is vrijdagavond en we hebben een drukke agenda.
Halverwege de planning krijgen we een kat van 17 jaar oud, genaamd Panter. De baasjes zijn nog niet eerder bij ons geweest, dus we hebben gevraagd of ze het vaccinatieboekje of paspoortje voor ons mee willen nemen.

Terwijl dierenarts Petra nog bezig is met een patiënt neem ik in de tussentijd het boekje van Panter in ontvangst. Bij het openslaan ontdek ik echter al gauw, dat Panter niet echt de deur van de dierenarts heeft platgelopen. Het boekje is namelijk, op één vaccinatie na, leeg. Als ik de eigenaar vraag of Panter soms nog een boekje heeft (dat wil wel eens gebeuren als een boekje is zoekgeraakt), antwoord het baasje dat Panter nog nooit ziek is geweest. Hij is dus ook nooit bij de dierenarts geweest. Dit is erg jammer omdat hij dan niet alleen zijn vaccinaties heeft misgelopen, maar ook een jaarlijkse gezondheidscontrole.

Als de kat bij Petra op tafel komt schrikken we een beetje. De vacht ziet er onverzorgd uit, en Panter is erg mager. Hij zit stilletjes in zijn reismandje en reageert maar matig op de handelingen die er worden verricht. We kunnen echter weinig bijzonders aan hem zien. Zijn buikje voelt soepel (geen vreemde bulten) en zijn gebitje ziet er netjes uit voor een kat op leeftijd. Omdat hij er niet goed uit ziet en de baasjes melden dat er duidelijk iets mis met hem is, besluit Petra in overleg om een bloedonderzoek te doen.

Als de uitslag van het bloed binnen is rest ons slechts één conclusie: Panter heeft last van parasieten.

Het voorkomen van parasieten als ook de meeste virussen (voorkomen is nog altijd beter dan genezen) is vrij simpel te regelen en is goedkoper dan je huisdier weer beter maken als het ziek is. Elk bezoek bij de dierenarts, zoals het jaarlijks vaccineren, is tevens een controle moment voor de gezondheid van het huisdier. Tijdens dit controle bezoek kunt u eventuele vragen stellen die u heeft over uw huisdier, en wij kunnen u ook verschillende vragen stellen zoals o.a. het geven van de ontworming. Dit kunnen wij ook aftekenen in het paspoort. Het is zo verschrikkelijk zonde als uw geliefde huisdier onnodig ziek is geworden, en dit vinden wij enorm jammer voor zowel huisdier als eigenaar.

De baasjes van Panter gaan naar huis met een doosje ontwormingstabletjes en het advies dit zeker 4x per jaar te blijven geven. Voor zowel de gezondheid van de kat als de omgeving.


(alle namen zijn fictief)