Dierenarts Dierenkriek | Standerdmolen 16a 3995 AA HOUTEN | info@dierenkriek.nl | Openingstijden

Blog

Wat zijn onze dagelijkse bezigheden in en rondom Dierenkriek?
Het werken met dieren is zo bijzonder, liefdevol,
leuk en soms verdrietig, dat wij graag onze ervaringen met u willen delen.

Niet poepen - december 2016

Het is woensdagmorgen en we zijn hard aan de slag met een aantal patiëntjes die een gebitreiniging moeten ondergaan.

Meneer Vermaat komt binnen met zijn hondje Diesel en vraagt aan de balie of hij iets laxerends voor zijn hondje mee kan nemen. Deze heeft sinds enkele dagen moeite met poepen, en het doet hem ook veel zeer.

Ik vertel meneer dat ik daarvoor niet zomaar iets kan meegeven, omdat ik niet weet wat de oorzaak van het probleem is. Het lijkt me verstandig dat de dierenarts even naar Diesel kijkt. Meneer vraagt of dat nou echt wel nodig is, want als het niet beter gaat op het laxeermiddel kan hij immers toch terugkomen? Ik leg hem uit dat er altijd een reden is dat een hondje niet meer kan poepen, en dat dat maar zelden te verhelpen is met een laxeermiddel. Het komt er dan op neer dat hij eerst een middel mee zou nemen dat niet voldoende helpt, en dan alsnog moet langskomen met een inmiddels verergerd probleem waarvoor hij weer iets anders mee krijgt. Diesel is daar niet bij geholpen.

Meneer kijkt me niet erg overtuigd aan, maar wil dan toch graag een afspraak maken. Als dokter Petra naar Diesel kijkt is de conclusie snel gemaakt: een darmontsteking. Petra legt hem uit dat Diesel dan gedurende 10 dagen op de antibiotica moet. Meneer Vermaat is erg bezorgd omdat Diesel zoveel pijn heeft: "Heeft Diesel dan echt geen laxeermiddel nodig?" Waarop Petra hem verzekerd dat dat niet nodig is en absoluut geen zin heeft. Diesel moet gewoon goed uitzieken met een kuurtje.

De volgende dag belt meneer op dat er inmiddels ook bloed bij de ontlasting zit, en Diesel niets meer wil eten. Ik leg hem uit dat spijtig genoeg de antibiotica een aantal dagen nodig heeft om volop zijn werk te kunnen doen, en dat hij toch nog even vol moet houden om het kuurtje zijn werk te laten doen. Daarop antwoordt meneer: "Bedankt dat we zo snel terecht konden bij de dokter, anders hadden we nu pas echt een probleem."

De rest van de dag loop ik met een glimlach op mijn gezicht.