Dierenarts Dierenkriek | Standerdmolen 16a 3995 AA HOUTEN | info@dierenkriek.nl | Openingstijden

Nagels

Wanneer moeten de nagels worden geknipt?
Wat moet ik doen wanneer de nagel is ingescheurd?

U vindt het antwoord hier:

Bij de hond:
Bij de meeste honden in goede gezondheid en met voldoende beweging hoeven de nagels niet of zelden te worden geknipt. Als de dieren regelmatig op een stevige ondergrond lopen dan slijten de nagels vanzelf voldoende af.
Als nagels wel te lang worden bestaat er het risico dat deze rond groeien, en daarbij in de zoolkussens prikken. Dit is natuurlijk erg pijnlijk en heeft kreupelheid en ontstekingen tot gevolg. Tevens bestaat er een hoger risico op het afscheuren van de nagel wanneer deze langer is dan normaal, omdat hij makkelijker ergens achter blijft haken. Wanneer deze tot in het leven is af- of ingescheurd is dit pijnlijk voor uw hond, en gaat vaak samen met (heftig) bloeden.

Bij de kat:
Kattennagels slijten niet af, na een periode van groei schuift de buitenste laag van de nagel er als een soort hoesje van af. Door te krabben aan een krabpaal, boom, of deurmat (soms uw bankstel) helpt de kat met dit proces en worden de nagels ook gevijld. Toch komt het voor dat de nagels te ver doorgroeien, met name bij oudere katten en 'binnen'katten. Deze kunt u zelf knippen of laten knippen, maar er moet natuurlijk worden voorkomen dat deze in het zoolkussen groeien. Ook wanneer de scherpe nagels voor de eigenaar hinderlijk zijn, kunnen de scherpe punten zonder bezwaar worden afgeknipt.

Bij konijn en knaagdier:
Ook konijnen en knagers hebben regelmatig last van te lange nagels. Zij hebben in het hok en de woonkamer te weinig mogelijkheden om deze goed te slijten. De nagels mogen net de vloer raken, maar moeten niet langer zijn. Dit veroorzaakt problemen met bewegen en een onnatuurlijke houding van de pootjes. Knip de nagels regelmatig, of laat dit doen door de dierenarts. De dierenarts kan u ook instructies geven hoe u in het vervolg zelf de nagels kunt knippen.

Een afgescheurde nagel: wat nu?
Het afscheuren van een nagel (of per ongeluk te ver afknippen) veroorzaakt pijn en zorgt meestal voor een aardig bloedbad. Dit ziet er soms best heftig uit maar stopt meestal vanzelf, een enkele keer is een klein verbandje nodig om het bloeden te stoppen. De afgescheurde nagel groeit vanzelf weer aan.
In veel gevallen scheurt een nagel niet volledig af, maar blijft nog een klein stukje vastzitten. De hond likt of bijt dan voortdurend aan de losse nagel en het nagelbed kan ontstoken raken. Wanneer de nagel ergens tegen stoot gilt de hond het vaak uit, en wil dan niet meer op de poot staan. Het beste is om dit loshangende gedeelte zo snel mogelijk af te knippen.

Nabehandeling is niet nodig, tenzij er al een ontsteking is opgetreden.
In dat geval is een aantal dagen in een soda- of biotex badje meestal voldoende.

Heeft u vragen of suggesties over informatie op onze website ?

Bel of mail ons gerust, wij waarderen uw mening.

E-mail ons