Dierenarts Dierenkriek | Standerdmolen 16a 3995 AA HOUTEN | info@dierenkriek.nl | Openingstijden

Heeft uw huisdier last van diarree? Dan kan het zijn dat hij of zij last heeft van Giardia.
Wilt u meer informatie of heeft u vragen? Neem contact met ons op.

Giardia, wat nu?

Help, mijn dier heeft Giardia! Wat is het en hoe kom ik er vanaf?

Giardia bij hond en kat


Parasiet
In dit artikel willen wij u graag meer inzicht geven in de Giardia parasiet.
Giardia is een van de meest voorkomende darmparasieten bij de hond en de kat.

Vaak heeft een dier hier niet of nauwelijks klachten van, helaas zien wij steeds meer dieren in de kliniek met een hardnekkige, terugkerende diarree. De Giardia parasiet is besmettelijk en kan langdurig in de omgeving van de patiënt aanwezig blijven. Een herbesmetting is daarom niet uitgesloten, en ook het risico op besmetting bij uw andere huisdieren (of bij uzelf) is mogelijk.

Besmetting door het opeten van de parasiet
De Giardia parasiet is buiten bijna altijd aanwezig, met name op plaatsen waar veel dieren bij elkaar komen. Ook in het wild levende dieren kunnen de parasiet bij zich dragen en daar de omgeving mee besmetten.

De hond of kat wordt besmet door het opeten van de parasiet. Bijvoorbeeld door buiten te eten of te drinken, of door het likken aan de poten na het uitlaten. Ook als uw huisdier niet buiten komt, kunt u de parasiet zelf meebrengen onder uw schoenen en op die manier uw huis(dier) besmetten.

Een besmet dier verspreidt de parasiet
Als uw huisdier de parasiet heeft doorgeslikt, vermenigvuldigt de parasiet zich in de darmen. Dit kan problemen geven, maar dat hoeft niet! Besmette dieren, "gezond" en ongezond, kunnen de parasiet bij zich dragen en de omgeving besmetten.

Symptomen Giardia bij de hond en kat
De meeste dieren met Giardia hebben geen problemen.

Als dieren diarree krijgen, kan deze vanzelf weggaan, intermitterend (het gaat en komt) of chronisch (langdurig en continu) zijn. De ontlasting is vaak lichter van kleur, stinkt en is vettig. Dieren kunnen wat afvallen maar dit hoeft niet het geval te zijn.

Bij katten is vaak sprake van dikke darm diarree: dieren poepen vaker, persen op de ontlasting en de ontlasting kan slijmerig zijn of vers bloed bevatten.

Aantonen van de parasiet
Giardia kan worden aangetoont met behulp van de SNAP test.
Geen enkele test is 100% gevoelig, dat betekent dat een test wel eens negatief uitvalt, terwijl uw dier wel Giardia bij zich draagt.

Behandeling van Giardia bij de patiënt
Dieren met Giardia worden behandeld met een antibioticum in combinatie met een antiparasitica. Omdat ook dieren zonder symptomen  de parasiet ook kunnen uitscheiden, en uw zieke dier opnieuw kunnen besmetten, raden wij u aan om alle dieren in een huishouden tegelijkertijd te behandelen.

Tijdens de behandeling is het aan te raden uw dier te wassen met honden- / kattenshampoo. Dit verwijdert zoveel mogelijk parasieten uit de vacht van de hond of kat. Na het wassen raden wij aan om het dier in een schone omgeving te plaatsen: 

Behandeling van Giardia in de omgeving
Giardia-cysten (de parasiet met een schilletje er om heen) kunnen buiten het dier lang overleven. Hoe kouder en vochtiger de omgeving, hoe langer de parasiet infectieus blijft.
- In water kouder dan 10°C kan deze parasiet bijvoorbeeld tot 3 maanden overleven.
- In een droge omgeving met direct zonlicht is de cyste “slechts” enkele dagen infectieus.
- Een droge, lichte ruimte, waar de patiënt minimaal een week niet geweest is, kan worden beschouwd als schoon.

Om een omgeving sneller schoon te maken kunt u gebruik maken van heet water / stoom, chloor, en zoveel mogelijk zonlicht. Uiteraard moet dit wel toepasbaar zijn op uw omgeving, niet elke vloer is bestand tegen stoom of chloor.  Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen.

Heeft u vragen of suggesties over informatie op onze website ?

Bel of mail ons gerust, wij waarderen uw mening.

E-mail ons