Dierenarts Dierenkriek | Standerdmolen 16a 3995 AA HOUTEN | info@dierenkriek.nl | Openingstijden

Blog

Wat zijn onze dagelijkse bezigheden in en rondom Dierenkriek?
Het werken met dieren is zo bijzonder, liefdevol,
leuk en soms verdrietig, dat wij graag onze ervaringen met u willen delen.

Grasaar


Heeft u al eens gehoord van de grasaar, of een kruipertje?

Als gras uitgroeit kunnen er zaden aan de grassprieten komen. Deze noemt men grasaren. De grasaren vallen uit elkaar en de stukjes kunnen bij honden die langslopen in de haren terecht komen. De grasaarstukjes kunnen via de haren opkruipen en in de gehoorgang, de neus of de huid tussen de tenen komen. Omdat deze grassprieten een beetje shuttle vormig zijn en veel kleine sprietjes hebben, fungeren deze als het ware als weerhaakjes waardoor deze grasaren alleen maar dieper in huid en vacht komen en daar ontstekingen veroorzaken.

Honden met lange/hangende oren en een lange vacht lopen een verhoogd risico om deze grasaren op te lopen en hier problemen mee te krijgen. Wanneer uw hond tijdens of na een goede wandeling opeens met de oren flappert of regelmatig niest, is dit zeker iets om in het achterhoofd te houden. Ziet u een grasaar op de vacht, haal deze er dan altijd direct uit!!!

Soms kruipt de grasaar onder de huid tussen de tenen en moet deze verwijderd worden. Een enkele keer kan dat gewoon op de behandeltafel, in sommige gevallen is het beter om de hond een roesje te geven zodat zij niet in paniek raken en wij goed de wond kunnen schoonmaken en alle losse stukjes verwijderen.

(alle namen zijn fictief)